Een Chinese man heeft 2000 softwaretitels aangeboden op een website, waaronder simulatiesoftware en programmatuur voor specifieke bedrijfsapplicaties voor onder meer defensie en de luchtvaart. Onder meer bedrijven als Microsoft, Oracle en SAP zijn slachtoffer geworden van de piraat die zich schuldig heeft verklaard aan het illegaal verspreiden van software.

Naar de VS gelokt

De softwarepiraat, Xiang Li, draaide de piraterijoperatie in China en verscheen in 2010 op de radar van de Amerikaanse autoriteiten nadat hij gekraakte software van Amerikaanse bedrijven begon aan te bieden via zijn cracks-site. Volgens zijn advocaat had Li niet door dat hij zich met illegale activiteiten bezighield door de software voor een schijntje te verkopen.

Agenten kochten voor een paar duizend dollar software ter waarde van 150.000 dollar. Na deze deals wilden de klanten een zakenovereenkomst sluiten over een specifiek stukje software met Li. Met die smoes lokten ze hem naar de VS waar hij vervolgens in de kraag werd gevat. Hij had volgens de aanklacht (PDF) op dat moment 20 gigabyte aan onrechtmatig verkregen data van een Amerikaanse softwareleverancier.

Ook helers aangepakt

Volgens de openbare aanklager loopt de schade van de piraterij op tot 100 miljoen dollar. De man zelf verdiende slechts 60.000 omdat hij de programma's voor een fractie van de prijs doorverkocht. Hij verklaarde niet door te hebben gehad wat de retailwaarde van de gespecialiseerde software was en bestrijdt zelfs het hoge bedrag dat de aanklager noemt in zijn klacht.

De verkoop op de zwarte markt bleek behoorlijk lucratief. Hij vond via zijn site 235 klanten verspreid over 61 landen. Een van de klanten was een medewerker van NASA die voor 1,2 miljoen aan onder meer simulatiesoftware had gekocht van de softwarepiraat. Hij wacht momenteel een veroordeling af voor de softwareheling.