In de strijd tegen de copyrightpolitie heeft DDoS-groep Anonymous de website van het United States Copyright Office een half uur platgelegd, bericht TorrentFreak. Daarna werd de site copyright.gov langzaam weer bereikbaar en nu schijnt hij weer naar behoren te functioneren.

Volgens torrentnieuwssite Slyck is het de eerste keer dat een Amerikaanse overheidssite het slachtoffer is van een aanval van Operation Payback. In die operatie zijn verschillende groepen (waaronder Anonymous en 4chan) en individuen verenigd die copyrightbeschermers wereldwijd willen "straffen" voor het uitvoeren van distributed denial of service (DDoS) aanvallen op torrentsites. Bij een DDoS-aanval wordt zoveel verkeer naar een website gestuurd dat hij onbereikbaar wordt.

Oorlog

Er woedt inmiddels een ware DDoS-oorlog tussen copyrightpiraten en copyrightbeschermers. Operation Payback begon in de derde week van september met het onbereikbaar maken van de sites van de Motion Picture Association of America (MPAA), de Recording Industry Association of America (RIAA) en anti-piraterij bedrijf AiPLex Software. AiPlex werd als eerste aangepakt omdat het bedrijf openlijk toegaf verschillende torrentsites te DDoS'en, inclusief The Pirate Bay. Eind oktober werd ook de site van de Britse auteursrechtenwaakhond plat gelegd.

Anonymous waarschuwt op het forum van de groep dat het platleggen van copyright.gov niet de enige actie was die op stapel stond. Voor 5 november staan er een serie "vredige demonstraties en publieke acties" gepland. De bedoeling is dat overal ter wereld in het echt wordt gedemonstreerd tegen "censuur en de pogingen van overheden om het internet in hun macht te krijgen".

Remember, remember the 5th of november

De acties staan gepland op 5 november omdat dat de datum is dat samenzweerders in 1605 een lading buskruit onder het Britse parlement legden om letterlijk het parlement op te blazen. Dit Gunpowder Plot onder leiding van Guy Fawkes faalde, maar het verhaal van de complotters is altijd in leven gebleven door het bekende Britse kinderrijmpje:

Remember, remember the fiftth of November

The gunpowder, treason and plot

I know of no reason why gunpowder treason

Should ever be forgot

Amsterdam

Het vers was oorspronkelijk bedoeld om mensen erop te wijzen dat dergelijke plannen nooit meer moeten ontstaan, maar wordt nu door de piraten aangegrepen als symbool voor hun strijd tegen de gevestigde orde.

Ook op de Dam in Amsterdam wordt een demonstratie gepland. Erg druk gaat het daar niet worden als wordt afgegaan op het enthousiasme waarmee Anonymous-leden zich aanmelden: er zijn op het moment van schrijven zeven deelnemers. Herkenbaar zullen ze wel zijn. De demonstranten worden opgeroepen een Guy Fawkes-masker te dragen, dat recent hernieuwde bekendheid kreeg door de film V for Vendetta.