De partij, die hoopt met vooral ict-standpunten in het parlement te komen, verwacht met veertien mensen op het verkiezingsbiljet te staan. Lijsttrekker Samir Allioui legt voor zijn rol in de aankomende verkiezingen het voorzittersschap van de partij neer.

Muiterij

De stap om niet langer voorzitter te zijn, is nodig nadat er gisteren op een verhitte ledenvergadering de nodige discussie was. Zo bestond de vrees dat er teveel een onemanshow zou ontstaan, van en rondom Allioui. De leden stellen dat het minder om poppetjes en meer om standpunten moet gaan. Voor twee nu afgevallen kandidaten spelen er wel persoonlijke issues rond de lijsttrekker.

Uiteindelijk is er langdurig vergaderd, een persoonlijk gesprek gehouden en een wandeling gemaakt. Daarna hebben kandidaten Joeri Oudshoorn en Ruud Poutsma besloten niet langer verkiesbaar te zijn, maar zich nog wel voor de partij in te zetten.

Vooral ict-onderwerpen

Wat opvalt aan de Piratenpartij is dat de standpunten zich vooral richten op ict-onderwerpen. Zo wil de politieke partij het auteursrecht inperken tot vijf jaar, niet-commercieel kopiëren legaal houden, (software)patenten in de huidige vorm bestrijden en opkomen voor digitale burgerrechten zoals privacy.

Deze onderwerpen sluiten nauw aan bij punten waarvoor Stichting Vrijschrift opkomt. Al zijn of waren er vier kandidaten van de Piratenpartij betrokken bij deze stichting, is die niet verbonden aan een politieke partij.

De Piratenpartij stelt open te staan voor alle partijen, maar verklaart ook geen concessies op zijn standpunten te willen doen. Hoe het verkiezingsprogramma er precies uit gaat zien, wordt de komende tijd duidelijk gemaakt. Het plan is namelijk om wekelijks een deel daarvan te publiceren.

Zweedse historie

De politieke partij is in Zweden ontstaan; het land waar ook de bekende torrentsite The Pirate Bay vandaan komt. De niet-gelieerde politieke beweging bestaat ook op EU-niveau; het heeft al twee zetels in het Europees Parlement weten te veroveren. Via een overkoepelende organisatie, Pirate Parties International, hopen de politici in spe hun idealen uit te dragen. Inmiddels is bij diverse landelijke verkiezingen al meegedaan.

De 'piratenpolitici' verwachten gewoon te kunnen meedoen met de Nederlandse verkiezingen. Zo is de 11.250 euro voor de verkiezingscommissie inmiddels onder handbereik. Wel moet de partij nog 30 handtekeningen per kieskring verzamelen. Die moeten in de week van 21 tot 27 april worden binnengehaald.