Alex Arnold van de Zwitserse Piratenpartij is zaterdag gekozen tot burgemeester van Eichberg, een dorp in de buurt van St. Gallen. De Zwitserse partij meldt dat dit een primeur is. Het is voor het eerst dat een 'piraat' het schopt tot burgervader.

Arnold meldt met meer dan 60 procent van de stemmen te zijn gekozen. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze jonge partij. Dit toont aan dat onze leden geen marginaal fenomeen vormen, maar dat we midden in de samenleving staan", aldus Thomas Bruderer, de leider van de Zwitserse Piratenpartij.

Hoger beroep Piraten vs Brein

In Nederland slaagde de Piratenpartij er bij de verkiezingen eerder deze maand nog niet meer dan een marginaal deel van de stemmen te behalen. De partij kreeg 0,3 procent van de stemmen: ongeveer 30.000 Nederlanders stemden op de Piraten. Dat was niet genoeg voor een Kamerzetel.

De Nederlandse Piratenpartij kampt intussen met de financiering van het hoger beroep in een kort geding tegen piraterijbestrijder Stichting Brein. Doordat de behandeling van het beroep door Brein onverwachts naar voren is gehaald, startte de Piratenpartij afgelopen weekend een inzamelingsactie. Die heeft tot nu toe ruim 12 duizend euro opgeleverd.

Risico Piratenpartij

De rechter besloot in mei dat de Piratenpartij geen open proxydienst mag aanbieden om internetters te helpen de blokkade van The Pirate Bay te omzeilen. De partij mag van de rechter ook niet direct linken naar andere proxies die dat wel doen en moet zijn site opschonen. De Piratenpartij moet een dwangsom betalen van 5000 euro bij iedere overtreding, tot een maximum van 250.000 euro.

In juni liet de Piratenpartij nog weten tegen de uitspraak in hoger beroep te willen gaan. Maar lijsttrekker Dirk Poot twijfelt nu openlijk, vanwege het financiële risico dat de partij met de zaak loopt. De verliezende partij moet de advocatenkosten betalen en die kunnen hoog oplopen doordat Breins advocaten 500 euro per uur zouden rekenen. Poot zegt tegen Geenstijl dat de zaak bij een nederlaag 50 duizend euro kan gaan kosten.

Andere landen

In andere landen heeft de jonge politieke stroming meer succes. In Zweden en Duitsland hebben de Piraten ook een groeiende politieke invloed. Dat leidde al tot de verkiezingen van twee europarlementariërs namens de Zweedse Piratenpartij. In enkele Duitse deelstaten hebben de piraten recent ook zetels gehaald.