XS4ALL en Ziggo hebben de blokkade van The Pirate Bay (TPB) inmiddels opgeheven na het arrest van het Haagse Hof dinsdag. Maar klanten van andere grote providers kunnen de torrentsite nog steeds niet bereiken, en dat duurt waarschijnlijk nog wel maanden.

Om aan deze rechtsongelijkheid een einde te maken overweegt de Piratenpartij om hun verboden Pirate Bay-proxy weer online te brengen. Ze riskeren dan wel een dwangsom van 5000 euro per dag.

Proxyverbod terugdraaien

Een andere optie is om zelf een kort geding tegen BREIN te starten om het verbod op de proxy met spoed terug te draaien, al dan niet via een executiegeschil.

De rechter oordeelde destijds dat die proxy onrechtmatig was omdat hiermee het omzeilen van de blokkade door de isp's werd gefaciliteerd. Maar dat blokkadevonnis is nu dus vernietigd. "En je kan geen vonnis omzeilen dat niet bestaat", aldus Dirk Poot van de Piratenpartij.

Welke strategie precies wordt gevolgd moet de komende dagen duidelijk worden, na overleg met de advocaat, Mark Krul. Die zegt in een reactie sowieso 'volle kracht' vooruit te gaan om de proxy-vonnissen terug te gaan draaien. Hij vertegenwoordigt ook de uitbater van de proxy Kuiken.co, die tonnen dwangsommen aan BREIN moet betalen omdat hij zijn proxy al die tijd in de lucht hield.

Op naar de Hoge Raad

De zaak tussen BREIN en de isp's zal waarschijnlijk een vervolg krijgen bij de Hoge Raad. BREIN meent dat op de redenering van het hof 'het nodige is af te dingen' en overweegt cassatie.

Achtergrond: De opkomst en ondergang van de Pirate Bay-blokkade