"De providers verdienen miljoenen aan abonnees die uit zijn op illegale content en aan mensen die dat aanbieden", zei advocaat Willem Roos van Stichting Brein donderdag tijdens het kortgeding dat Brein heeft aangespannen tegen vijf providers, waaronder Planet Internet.

Roos wees op een pagina bij Het Net (evenals Planet Internet eigendom van KPN) waar in tien stappen wordt uitgelegd hoe je films kunt downloaden. Met nauwelijks verholen afkeer citeerde hij: "De beste (en nieuwste) manier om een film te downloaden, is via Bittorrent."

"Bittorrent – een dienst waar je illegale films, muziek, spelletjes en porno kunt downloaden – wordt door KPN dus aanbevolen als het beste wat er is", concludeerde Roos.

Planet Internet laat nu zien dat het ook anders kan. De provider biedt betalende downloaders de mogelijkheid om gratis naar een concert te gaan. Wie een album downloadt via Music Stream (de muziekdienst van Planet) maakt kans op een gratis kaartje voor een concert van Beef, Racoon, Voicst en Tasha's World.

Planet Internet zegt op deze manier het betaald downloaden van muziek voor een breed publiek toegankelijk te willen maken. "Als dit initiatief een succes wordt, wil Planet Internet vaker met dit soort initiatieven de drempel van het legaal muziek downloaden verlagen", stelt het bedrijf in een persbericht.

De actie is overigens maar van korte duur. Wie kans wil maken op een kaartje moet uiterlijk op zondag 19 juni een album downloaden. De downloadactie begon op vrijdag 17 juni.