De chipmaker kondigde onlangs bij monde van topman Paul Otellini de komst van een geavanceerde P4-chip voor desktops aan voor de eerste helft van het volgend jaar. Deze chip, die bekend staat onder de codenaam Grantsdale, krijgt standaard technologie aan boord voor draadloze verbindingen.

Hierdoor is het, bijvoorbeeld voor een draadloos netwerk in huis, niet langer nodig om een apart draadloos toegangspunt aan te schaffen en te installeren, aldus Intel. Nu is dat nog wel het geval. Partijen als Cisco en Netgear timmeren de laatste tijd flink aan de weg met zogenoemde wireless routers, die rond de honderd euro kosten.

Analisten melden tegenover persbureau Reuters dat deze bedrijven last zullen ondervinden van de nieuwe Pentium 4-chip voor wifi. Ken Furer van marktvorser IDC denkt bijvoorbeeld dat met name de verkoop van goekopere wifi-kaarten kan inzakken na de introductie van Grantsdale.

Ook een analist van Insight64 voorziet dat consumenten die niet al te hoge eisen stellen aan hun draadloze netwerk de nieuwe mogelijkheden van de chip zullen benutten en hierdoor minder geld uitgeven aan externe apparatuur.

Overigens is de wifi-chip voor desktops niet Intels eerste stap op het gebied van draadloze netwerken. De fabrikant heeft naar eigen zeggen veel succes met de Centrino, een chip voor mobiele computers met wifi-mogelijkheden.