Vorig jaar ontstond commotie nadat de berichten over de Miljoenennota van het ANP-netwerk werden geplukt om openbaar te maken. Diverse media vonden dat ook zij toen het recht hadden om te publiceren. Ook dit jaar zijn delen van de plannen uitgelekt. Zo schreef NRC Handelsblad afgelopen zaterdag vroegtijdig over de WAO-plannen. Tevens stuurden diverse belangenorganisaties al persberichten met embargofeiten.

Lekken

Niet alleen media of belangenclubs schenden het embargo. In politiek Den Haag is het al jaren gewoonte om de plannen daags voor Prinsjesdag aan bekenden te geven, zo melden bronnen. Hierdoor circuleren er al dagen voor Prinsjesdag diverse papieren versies van de plannen. De bron van WebWereld heeft zijn versie afgelopen vrijdag opgehaald om enkele uren later weer keurig in te leveren. De bron heeft voor zijn kopie geen embargo-overeenkomst te hoeven tekenen, iets dat dit jaar wel verplicht was. Dit nadat de RVD eerder dit jaar met onder andere het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren (vrijwel allemaal betalende klanten van ANP) om de tafel heeft gezeten.

Achtergrond

Net als veel andere internetredacties heeft ook WebWereld dit jaar het aangescherpte beleid van de RVD en ANP aan den lijve ondervonden. Internetredacties werden bijvoorbeeld niet bij het bewuste overleg betrokken. Op dit overleg zijn de nieuwe regels besproken, die vervolgens door ANP aan zijn betalende klanten zijn meegedeeld. In het geval WebWereld – immer een winstgevende internetactiviteit – is er simpelweg geen behoefte aan algemeen Nederlands nieuws. Veel andere internetredacties hebben doorgaans bovendien onvoldoende financiële middelen voor een dergelijk abonnement, waardoor ook zij van deze informatie zijn verstoken. WebWereld baseert zich voor zijn Prinsjesdag-berichten op uitgelekte informatie, voortijdig gezonden persberichten en andere bronnen. Formeel is een eenzijdig embargo geen embargo, wat voor WebWereld dit jaar aanleiding was om voortijdig te publiceren. Bovendien stellen journalistieke regels dat indien een embargo wordt geschonden, het embargo niet langer geldt.