Het 'Botanicalls'-project maakt gebruik van vochtsensoren in de potgrond die via een wifi-netwerk een signaal naar een gateway versturen. Op die manier belt de plant als hij toe is aan water, of juist te veel water heeft gekregen.

Volgens onderzoeker Rebecca Bray, één van de ontwikkelaars van Botanicalls, is de technologie met vochtsensoren niet nieuw, maar maakt het project de toepassing menselijker, door menselijke stemmen aan de alarmeringen mee te geven. De stemmen zouden bovendien overeenkomen met de karakteristieken van de plant. Zo krijgt de plant Schots Mos een Schots nepaccent mee, omdat de plant ondanks zijn naam niet uit Schotland komt.

Volgens Bray zijn de planten 'heel beleefd' aan de telefoon. "Als je ze water hebt gegeven, bellen ze terug om je te bedanken", aldus Bray tegenover persbureau Reuters. De onderzoekster stelt dat het doel van het project was om een systeem te bouwen waarmee planten door met mensen te communiceren konden overleven.

Bray zegt verbaasd te zijn over het aantal consumenten en bedrijven dat inmiddels interesse getoond heeft in het product. Waarschijnlijk duurt het echter nog zo'n zes maanden voordat het product in de winkel ligt. Bray hoopt dat mensen door de uitvinding beter voor hun planten leren zorgen, waardoor de telefoontjes op den duur niet meer nodig zijn.