De openbaarmaking van de brief is onthuld door RTL Nieuws, die zelf ook een screenshot (PDF) van het officiële schrijven publiceert. Daarin geeft de National Security Agency aan dat Europees telefoonverkeer is gemonitord, maar spreekt het berichtgeving tegen dat daadwerkelijke gesprekken zijn afgetapt. Het gaat alleen om metadata.

'Screentools van NSA-webtool zijn verkeerd begrepen'

"De aannames van reporters in Frankrijk (Le Monde), Spanje (El Mundo) en Italië (L'Espresso) dat de NSA tientallen miljoenen telefoongesprekken heeft verzameld, zijn volledig vals", stelt de Amerikaanse inlichtingendienst. De door de pers aangehaalde screenshots van de resultaten van een NSA-webtool zijn volgens de NSA verkeerd begrepen, zowel door de reporters als door "de persoon die de geheime data heeft gestolen".

Verder ontkent de NSA dat de metadata van de telefoongesprekken op illegale wijze is verkregen. De gegevens, onder meer van wie met wie belde en wanneer, zijn door de NSA zelf legaal vergaard én aangeleverd door buitenlandse partners van de spionagedienst. Hierbij worden geen namen of landen van die entiteiten genoemd.

'Voor landsverdediging en steun militaire operaties´

"Om glashelder te zijn, dit is geen informatie die we hebben verzameld over Europese burgers. Het vertegenwoordigt informatie die wij en onze NATO-bondgenoten hebben verzameld ter verdediging van onze landen en ter ondersteuning van militaire operaties." Deze mededeling strookt met recente berichten over internationale samenwerking door inlichtingendiensten. Die onthullingen zijn ook gebaseerd op informatie van klokkenluider Edward Snowden.

Minister Plasterk heeft deze brief nu naar de Kamer gestuurd. Hij heeft daar nog aan toegevoegd dat deze verklaring van de NSA overeenkomt met de verklaring die NSA-directeur generaal Keith Alexander onlangs in het Amerikaanse congres heeft afgelegd.

Aftappen eerst netjes melden

Het bestaan van het schrijven is gisteren door de Nederlandse bewindsman onthuld, waarna Kamerleden openbaarmaking hebben geëist. Dat is nu gebeurd. Enkele dagen terug heeft Plasterk nog gesteld dat het aftappen van Nederlandse burgers door buitenlandse inlichtingendiensten best kan, als die maar netjes melden bij de Nederlandse diensten.

“Het kan voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD. Het verzoek wordt dan binnen de kaders van de Nederlandse wet beoordeeld. Het kabinet acht enig optreden buiten die wettelijke kaders niet aanvaardbaar”, schreef de minister aan de Tweede Kamer.

Update:

Artikel nog aangevuld met extra informatie en links naar eerdere berichtgeving over deze kwestie.