Dat schrijft minister Plasterk in een schriftelijke reactie (pdf) op de voorstellen van de Commissie Brinkman, die hij woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Plasterk had op de dag van het verschijnen van het rapport (23 juni) al in de media laten weten niks te zien heffing op internetabonnementen, om de krantensector te helpen op gebied van internet.

Een van de voorstellen in het rapport van de Commissie-Brinkman is een opslag van enkele euro’s per jaar op de kosten van de internetaansluiting voor de Nederlandse huishoudens. Dat moet de innovatie in de journalistiek te stimuleren, en maakt daarnaast de consument duidelijk dat nieuws en nieuwsgaring niet gratis is. Het voorstel kreeg na de presentatie meteen bakken kritiek over zich heen, vooral van media die geen papieren editie hebben.

Geen verdienmodellen

"In de kern komt die erop neer dat de overheid geen belasting zou moeten heffen op nieuwe diensten (internettoegang) om zo bestaande diensten (kranten) overeind te houden. Dit is ook mijn opvatting," schrijft Plasterk. Wel vindt hij het een probleem dat "er nog geen verdienmodellen zijn voor nieuws en duiding in het digitale tijdperk".