De Recording Industry Association of America (RIAA vraagt rechter Marilyn Hall Patel om een gerechtelijk bevel: het overgrote deel van het materiaal dat via Napster wordt uitgewisseld, moet worden geblokkeerd. Dit moet al gebeuren voordat de rechtszaak waarin de RIAA en Napster elkaar bekampen, wordt gevoerd.

Dat Napster schadelijk is voor de muziekverkoop en dat de software inbreuk maakt op de copyrightwetten, is een bekend liedje van de RIAA. De platenindustrie – waarin onder meer de vijf grootste platenlabels zijn vertegenwoordigd – komt nu echter met harde bewijzen.

De RIAA heeft hiertoe het Field Institute ingehuurd voor een gedetailleerde studie naar het gebruik van Napster onder studenten. Wat blijkt? Bijna elke Napster-gebruiker overtreedt de copyrightwetten. Verder zou 'meer dan 87 procent' van de muziek die via Napster wordt uitgewisseld illegaal zijn. Tot slot is er volgens de onderzoekers een direct verband tussen afnemende CD-verkopen en het gebruik van Napster.

Het onderzoek is verricht onder 2555 studenten met een internetaansluiting. Zij zouden Napster 'op de een of andere manier' zien als vervanger van de traditionele CD. De verkoop van de glimmende schijfjes in de buurt van campussen zou significant lager liggen dan elders.

Een ander onderzoek – van de Pew Internet Project – toont aan dat ongeveer 14 procent van alle internetters wel eens gratis muziek heeft gedownload. Bijna de helft van alle freeloaders is tussen de 18 en 29 jaar oud, 42 procent is tussen de 30 en 49.

De RIAA heeft ondertussen steun vanuit onverwachte hoek gekregen. Michael Robertson – CEO van MP3.com – verklaarde dat Napster op geen enkele wijze bijdraagt aan de promotie van artiesten. MP3.com is ook in een juridische strijd met de RIAA verwikkeld, maar staat op het punt om regelingen te treffen met alle grote maatschappijen.