De platenmaatschappijen hebben onlangs een schikking getroffen met p2p-client Limewire, maar een andere zaak over de schadevergoeding loopt nog. In die zaak blijkt een federale rechter eerder deze maand het bedrag dat de 13 labels eisten, 75 biljoen dollar, te hebben afgewezen (PDF).

Volgens de labels geeft de Amerikaanse auteurswet recht op vergoeding van schade door elke inbreuk waarvoor twee of meer partijen aansprakelijk zijn. De populaire software LimeWire had honderdduizenden gebruikers die inbreuk maakten. Het totaalbedrag komt dan neer op meer dan vijf keer de Amerikaanse staatsschuld.

Absurd bedrag

Rechter Kimba Wood noemt de hoogte van de geëiste schadevergoeding een gepubliceerd standpunt 'absurd' en in strijd met het auteursrecht. De schadevergoeding moet volgens Wood worden beperkt tot één schadebedrag per auteursrechtelijk werk. Anders zou de vergoeding neerkomen op 'meer geld dan de hele muziekindustrie heeft verdiend sinds de uitvinding van de grammofoonplaat'.

"We zijn verheugd dat de rechter zowel het recht als de logica heeft gevolgd bij het komen tot haar conclusie", zegt LimeWire-advocaat Joseph Baio tegen Law.com, dat als eerste melding maakte van de duizelingwekkende hoogte van de schadeclaim. Op 2 mei start de zaak over het bepalen van de schadevergoeding die Limewire moet ophoesten. De zaak kan zorgen voor nieuwe jurisprudentie over hoe moet worden opgegaan met de auteursrechtelijke schade veroorzaakt door internetdiensten.

P2P-gebruikt stort in

Na het stopzetten van Limewire afgelopen oktober na een rechterlijk vonnis is het downloaden van muziek via p2p-diensten overigens verder gedaald, bleek deze week uit een onderzoek door de NPD Group. De daling was al langer bezig. In het laatste kwartaal van 2010 maakten 16 miljoen Amerikanen gebruik van een p2p-dienst. Drie jaar eerder waren dat er nog 28 miljoen. Ook het gemiddeld aantal gedownloade nummers per persoon per kwartaal zakte in drie jaar tijd van 25 naar 18.

Limewires ondergang heeft wel bijgedragen aan de daling, omdat het een van de populairste programma's was. 56 procent van de p2p-gebruikers maakte volgens NPD gebruik van Limewire voor downloaden van muziek.