Dit weekend zorgde Brilliant Technologies voor een grote pr-stunt op MIDEM, een grote muziekbeurs in Cannes. Het bedrijf presenteerde met het nodige tromgeroffel een nieuwe en ultieme muziekdienst: Qtrax.

iTunes-killer

De kersverse dienst biedt maarliefst 30 miljoen songs aan, tegen zo'n zes miljoen op iTunes en drie miljoen op Amazon mp3. En helemaal gratis, omdat Qtrax ondersteund wordt door advertenties. De inkomsten daarvan worden gedeeld met de platenmaatschappijen. De vier grote labels, EMI, SonyBMG, Universal en Warner Music, hebben Qtrax reeds omarmd, zo bevestigde het bedrijf tegenover Reuters.

De songs zijn bovendien te downloaden en onbeperkt afspeelbaar op allerlei soorten mp3-spelers. De populaire iPod is nog niet ondersteund, maar zal dat vanaf medio april wel zijn. Qtrax maakt gebruik van een nog onbekend type kopieerbeveiliging (drm), die moet voorkomen dat de muziek op cd wordt gebrand. Dit systeem zou ook compatibel gemaakt worden voor de iPod, zónder gebruik te maken van Apple's eigen drm-systeem FairPlay.

Bluf

Qtrax lijkt echter te hoog van de toren te blazen. Ten eerste is de benodigde sofware, een aangepast versie van Songbird, nog steeds niet van de site te downloaden. Het programma zou in eerste instantie tijdens de presentatie van zondag beschikbaar komen. Dat werd 'wegens overweldigende drukte' uitgesteld naar middernacht EST (tijdzone voor de Amerikaanse oostkust), maar ook dat moment is reeds voorbij.

Ten tweede, en dat is een stuk ernstiger, berichtte de LA Times zondag dat drie van de vier grote platenmaatschappijen ontkennen dat ze een overeenkomst met Qtrax hebben gesloten. Of en wanneer deze licentiecontracten wel worden getekend is nog onbekend.

Ook de belofte om tracks voor de iPod beschikbaar te maken middels een eigen drm-systeem stuit op veel scepsis. Zo gaat analist Rob Enderle er van uit dat, als het al waar is wat Qtrax beweert, Apple stappen zal ondernemen om de muziekdienst van de iPod te weren.

Gratis en legaal

Qtrax is niet de eerste muziekdienst die de revolutie belooft met gratis, legale muziek. Naast webdiensten die muziek streamen, zoals Last.fm, imeem en Pandora, tracht SpiralFrog sinds een september 2007 de macht van iTunes te breken met een vergelijkbaar model als Qtrax. SpiralFrog zegt momenteel 400.000 gebruikers te hebben.