Een rechter in Californië weigert Excite een verbod op te leggen voor de link tussen de advertentie en de sleutelwoorden. Volgens de rechter is de verhuur van de betreffende keywords door de zoekmachine aan de adverteerder geen vorm van merkinbreuk.

Playboy spande het de zaak aan omdat het vindt dat haar goede naam te grabbel wordt gegooid door Excite.

In haar vonnis schrijft de rechter dat 'playboy' en 'playmate' niet als merknaam zijn aan te merken omdat het gewone Engelse woorden zijn.

De president van de rechtbank in Den Haag oordeelde eind juni anders in een kort geding aangespannen door uitgever VNU tegen Monsterboard.nl.

De Amerikaans-Nederlandse carrière-site zou met haar advertentie, gekoppeld aan het zoekwoord 'Intermediair' op zoekmachine Vindex, zich wel schuldig maken aan merkinbreuk. Ook al voerde Monsterboard.nl tijdens de terechtzitting als bewijsstuk een pagina uit Van Dale's Groot Woordenboek van hedendaags Nederlands op.

Tegenovergestelde

Rechtbankpresident J. du Pon schrijft in zijn vonnis exact het tegenovergestelde van zijn Amerikaanse collega: "Dat het woord 'Intermediair' synoniem is aan andere Nederlandse woorden brengt nog niet met zich mee dat het ongeschikt is als merk te fungeren. VNU heeft met Intermediair een sterk merk in handen."

Belangrijk verschil tussen de Nederlandse zaak en de Amerikaanse is dat VNU het bedrijf dat de zoekterm 'huurt' aangeklaagde. In de VS daagde Playboy de exploitant van de zoekmachine voor het gerecht.

Woud van regels

Duidelijkheid over de legitimiteit van de verhuur van zoekwoorden is nog ver te zoeken. Advertentiebanners koppelen aan zoekwoorden is populair omdat er op die manier context gebonden en doelgroepgericht kan worden geadverteerd.

Zoekmachines hebben allemaal verschillende regels. Bij Lycos huurde printerfabrikant Oki de term 'HP'. Eén klacht van Hewlett-Packard zou voldoende zijn geweest voor beëindiging van het contract met Oki.

Excite heeft net iets andere voorwaarden, eigenaren van een merk hebben voorrang bij het huren van een zoekterm. Wil de eigenaar niet betalen voor het keyword, dan mag ieder ander dat keyword huren.

Vindex hanteert dezelfde regels als Excite.

Tegen Excite loopt nog een vergelijkbare zaak, aangespannen door Estee Lauder. Enkele termen gerelateerd aan het cosmeticamerk werden verhuurd aan een parfumeriegroothandel.

Het is niet bekend of Playboy in beroep gaat.

Artikelen over de zaak VNU-Monsterboard.nl:

- Monsterboard.nl in beroep tegen keyword-vonnis (9 juli 1999)

- VNU vonnis 'creatief en rechtvaardig' (2 juli 1999)

- Sleutelwoord 'Intermediair' mag niet (29 juni 1999)

- De banner als merkinbreuk? (25 juni 1999)

- VNU ontketent slag om zoektermen (17 juni 1999)