De politie arresteerde eerder deze week een aantal plunderaars, maar de ouderwetse publiekelijke schandpaal blijkt nog altijd beter te werken, meldt Reuters. Het filmpje (zie onder) van het tweetal, dat op donderdagnacht is gemaakt tijdens het plunderen, werd niet alleen op lokale televisiestations inclusief het 8-uur journaal van de NOS op vrijdag uitgezonden, maar verspreidde zich ook razendsnel via internet.

Not amused

In het filmpje is te zien hoe de twee vrouwen grote hoeveelheden chocola uit een winkel stelen, waarna ze lachend hun strooptocht in Belgrado voortzetten en dure designer tassen, schoenen en kleren buitmaken.

Toen de twee ontdekten dat ze gefilmd werden, reageerden ze allerminste geamuseerd. En van hen vroeg de cameraman op onvriendelijke wijze te stoppen met filmen en op te hoepelen, terwijl de ander haar gezicht verborg achter een paar schoenen. Aan het eind van de film vertelt de camermaman het tweetal: "Jullie zijn voor mij de helden van deze demonstratie."

Het stelende tweetal vertegenwoordigde slechts een fractie van een veel grotere groep plunderaars die toesloegen nadat er rellen uitbraken rond demonstraties tegen de onafhankelijkheid van Kosovo.

Eerder deze week erkenden de Verenigde Staten en grote delen van Europa (exclusief Nederland) de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie. De Youtube-film heeft het plunderende tweetal verheven tot de hoofdpersonen in deze rellen.

Veel reacties

YouTube gebruikers staken hun commentaar vervolgens niet onder stoelen of banken. Het filmpje telt inmiddels honderdduizenden voornamelijk negatieve reacties.