Officieel bestaat de PalmPilot niet meer, na het juridish touwtrekken om de toevoeging pilot tussen Pilot Pen en 3Com (zie 3Com ziet ze vliegen). Maar de opvolger van de pilots van 3Com verzacht het leed aanzienlijk: de Palm III staat zijn mannetje.

Dat doet deze pocketcomputer ook in een markt die steeds meer bevolkt wordt door naapers en andere concurrenten als de Avigo van Texas Instruments, de Velo van Philips en niet te vergeten de talloze Palm PC's gebaseerd op Windows CE 2.0 van Microsoft.

Ondanks een iets slankere behuizing (met afgeronde hoeken) bootst de Palm III het ontwerp na van zijn voorgangers (die nu als de Personal Edition met 512 KB geheugen en Professional Edition met 1 MB) voortleven. Net als de eerdere versies biedt de Palm III een eenvoudige eenknops-synchronisatie met de desktop-PC. Je kunt agenda, adresboeken, actielijsten en memo's uitwisselen via de bijgeleverde standaard die een link legt met de seriële poort of via een optioneel Palm-modem.

Met een iets stevigere stylus-pen (nu van metaal) kun je informatie invoeren, daarbij gebruik makend van de Graffiti-software dat de hanepoten van de gebruiker omzet naar leesbare tekst. Deze 'vertaler' vraagt om een zekere gewenning, hoewel de meeste fans van PalmPilot het voldoende intuïtief noemen. in plaats van de eerdere leren hoes is de Palm III voorzien van een plastic klep die het beeldscherm beschermt.

Ook nieuw in de Palm III is de infrarood zender, waarmee je gegevens kunt uitwisselen met andere bezitters van een Palm III. Met twee exemplaren dertig centimeter van elkaar verwijderd konden we een afspraak versturen. Een applicatie overzetten vergde slechts enkele seconden. Met de oude Pilots moest je de gegevens eerst naar een desktop-computer overbrengen en daarna weer naar de andere Pilot transporteren.

Gebruikers van de PalmPilot klaagden soms over de slechte leesbaarheid van de fonts op het scherm, zelfs met 'backlighting' aan. De Palm III laat je kiezen uit drie font-opties, vet en grotere letters inbegrepen. En je kunt ze snel en gemakkelijker veranderen.

Met de toegevoegde voorziening File Linking konden we probleemloos data invoeren van een bestand op een netwerkserver elke keer als we de data op de Palm III en onze desktop-PC op elkaar afstemden. HotSync was op de vorige versies nog een optie: nu kun je via een network inloggen of inbellen, en is er zelfs de mogelijkheid om via het Internet bestanden op te vragen.

Het Bonus Pack dat bij de Palm III wordt geleverd bevat een CD-ROM met applicaties ontwikkeld door derden en synchronisatieprogramma's voor applicaties als ACT (van Symantec) en Outlook 97 (van Microsoft).

Voor wie op zoek is naar een goede pocketcomputer lijkt de Palm III een goede keus. Wie al een PalmPilot bezit moet zeker eens kijken naar de upgrade die 3Com binnenkort aanbiedt in de vorm van meer geheugen (2 MB), het nieuwe besturingssysteem en een infrarode poort.