Aanleiding voor de irritatie is de alfaversie van een nieuwe podcastoverzichtssite Gespod.nl. Op deze website worden de rss-feeds omgeschreven naar het webadres van de site.

Podcasters zijn van deze handelswijze niet gecharmeerd. "Het punt is dat er een partij tussen mij en mijn luisteraar komt te staan', zegt Brian Wolff Schoemaker van de podcast Babbling Brian heeft. "Als Gespod verdwijnt of er gebeurt iets mee dan is de luisteraar jouw feed kwijt en verdwijnt dus. Klanten zullen dan denken dat het mijn site is met het probleem." Veel podcasters willen zelf controle houden over de mp3's en de feeds.

Statistieken

Gespod.nl-oprichter Wilco Turnhout heeft begrip voor de bezorgdheid over de onafhankelijkheid van podcasters, maar wijst erop dat het noodzakelijk is de downloads te monitoren. "We willen een aantrekkelijke website zijn voor de gewone man, die snel wil zien wat populair is en wat niet. We willen een betrouwbare top-40 lijst maken en daarbij moet je dan ook alle downloads meetellen."

Volgens Turnhout zouden podcasters er goed aan doen om het initiatief te omhelzen, omdat de site kan leiden tot een forse groei in het aantal luisteraars. Gespod.nl benadrukt dat ze de feeds 'as is' worden weergegeven en dat het alleen nodig is voor het bijhouden van statistieken. Met de cijfers wil het bedrijf de media bestoken.

Herhaling van zetten

Een vergelijkbare affaire rond feeds speelde zich in 2005 af na de introductie van de website Podplaza.nl, die naast directory ook zelf podcasts ging uitgeven en contracten met de programmamakers wilde afsluiten. Hierop ontstond forse kritiek vanuit de gemeenschap, omdat met het 'hijacken' van de feed de auteurswet wordt overtreden en de podcaster de controle verliest. Na flamewars en een vernietigende uitzending van de podcast 'The Podbrothers' werd destijds besloten te stoppen met het herschrijven van de links en de originele links weer te geven.

Volgens Gespod.nl zijn de twee initiatieven niet te vergelijken, omdat Gespod zelf geen uitgever van podcasts wil zijn. Ook wijst de websitebouwer erop dat zijn bedrijf niet direct winst hoeft te maken, omdat zowel hij als zijn kompaan al een goed lopend it-bedrijf hebben.

Of de directory een succes zal worden, is overigens nog de vraag. Voor Patrick de Ritter van Poddium, een podcast rond muziek, is de maat vol: "Het is mijn podcast en ik wil eigen baas over mijn feed zijn.". Inmiddels heeft hij de onmiddellijke verwijdering van de herschreven feed geëist en roept andere podcasters op hetzelfde te doen. Ondanks een toezegging van Gespod.nl is de bewuste feed nog niet verwijderd.

De gekaapte podcastfeed van Poddium werd uiteindelijk pas verwijderd na een speciale aflevering van de podbrothers van Edwin en Leon van Bokhorst.