De 'task force' die is belast met de ontwikkeling van PoE Plus heeft inmiddels Draft 3.0 van IEEE P802.3at (oftewel PoE Plus) voor een technische review voorgelegd aan een IEEE-werkgroep, zo meldt de Ethernet Alliance.

Wattage

De Power over Ethernet-standaard (802.3af) kwam in 2003 op de markt om apparatuur zoals IP-telefoons en access point via de Ethernet-poort te voorzien van stroom. Deze standaard specificeert echter maar een stroomverbruik tot maximaal 12,95 watt en dat is in veel gevallen onvoldoende. Onder andere access points die de aankomende 802.11n-standaard voor draadloos netwerken ondersteunen, verbruiken meer. Hetzelfde geldt voor IP-telefoons met geavanceerde functies.

In juli 2005 werd daarom de IEEE P802.3at task force opgericht die zich ging bezighouden met de ontwikkeling van Power over Ethernet Plus. Uitgangspunt is dat 802.3at-apparatuur 30W kan leveren over Cat5-bekabeling. De task force denkt nog na over mogelijkheden om het wattage op te schroeven naar 60W. Ondersteuning voor Cat 3 komt te vervallen. Uitgangspunt is wel dat 802.3at compatibel blijft met 802.3af.

Video

Volgens de Ethernet Alliance, die de ontwikkeling van PoE Plus ondersteunt, biedt de nieuwe standaard ook mogelijkheden om nieuwe diensten te ondersteunen. Zo zouden CCTV-camera's vervangen kunnen worden door ‘pan-tilt-zoom’ (PTZ)-camera’s die slechts één RJ-45 aansluiting nodig hebben voor de stroomvoorziening en het opnemen en transporteren van beelden.

Bron: Techworld