Vladimir Poetin doet er weer eens wat stoere nationalistische statements uit. Volgens de Russische president is het internet oorspronkelijk een CIA-project en ontwikkeld het zich nog steeds zo. Het is niet duidelijk of hij dit echt meent, of abusievelijk refereert aan de voorganger van het internet, Arpanet, een project van het Pentagon.

Yandex niet voor niets in Nederland

Ook de populairste Russische zoekmachine Yandex kreeg ervan langs. Dat bedrijf is geregistreerd in Nederland "en niet alleen om fiscale redenen", aldus Poetin omineus. Hij deed zijn uitspraken op een mediaforum, schrijft de Washington Post. De dreigende toon deed de koers van Yandex vijf procent kelderen.

Het Kremlin wil al jaren meer invloed en controle op het internet binnen de grenzen. Het eist dat bedrijven hun servers in het land neerzetten en klantgegevens minstens een jaar opslaan.

Nog deze week vond er een vermeende coup plaats bij VKontakte, het Russische Facebook. Daar moest de ceo vertrekken en werden Kremlin-getrouwen aangesteld om het bedrijf verder te runnen.

Internetbeheer minder Amerikaans

Het internet is van oudsher gedomineerd door de Amerikanen, die er op verschillende manieren de lakens uitdelen. Deze week vindt er in Sao Paulo een conferentie plaats over de toekomst van het internetbeheer, maar concrete plannen worden niet verwacht.