De FCC wil meer controle uitoefenen op internetverkeer en eist dat providers al het dataverkeer gelijkwaardig behandelen. Zonder deze regel zou bijvoorbeeld een gevestigde (en goed betalende) site soepel laden, terwijl nieuwkomers aan alle kanten haperen. De VS heeft daarmee netneutraliteit, zij het met wat mitsen en maren.

Regels tegen regels

Maar politici schoppen zand op dat vreugdevuur en het ziet er niet goed uit voor de nieuwe FCC-regels. Het Huis van Afgevaardigden wil dat de waakhond in elk geval niet in staat is om de regels te handhaven totdat een rechtbank ernaar heeft gekeken. Dat liep de vorige keer namelijk ook zo goed af. De Senaat wil de FCC ondertussen de macht over providers ontzeggen via een beleidsnota bij een begrotingsvoorstel.

Democratische Senatoren probeerden gisteren tevergeefs het budgetvoorstel waar een commissie al een tijdje over heeft gebakkeleid nog te blokkeren. Niet omdat ze zulke netneutraliteitvoorstanders zijn, maar omdat ze in achterkamertjes een compromis proberen te polderen die de FCC minder bruusk de pas afsnijdt.