De oplichtersbende verstuurt tot 140.000 e-mailberichten per week waarin potentiële slachtoffers erfenissen en lottowinsten in het vooruitzicht worden gesteld. De duizenden euro's die vervolgens aan transactie- en notariskosten moeten worden betaald, verdwijnen in de zakken van de oplichters.

Een van de kopstukken van de bende werd vorige week in Lagos werd aangehouden, nadat de politie eerder dit jaar al tot arrestaties overging in Amsterdam, van waaruit de oplichters voornamelijk opereren. De arrestatie werd vrijdagavond pas bekendgemaakt, zo meldt de Telegraaf.

De arrestatie in Lagos volgt op klachten van ambassades van over de hele wereld, aan het adres van de Nederlandse politie. Volgens teamleider René van der Wouw van het Interregionale Fraude Team van de Amsterdamse recherche wordt met de aanhouding in Nigeria het signaal afgegeven dat de e-mailoplichters vanuit Nederland nergens meer naartoe kunnen vluchten.

De bende maakt vooral slachtoffers in de Verenigde Staten, waar onder andere een Amerikaanse hoogleraar 875.000 dollar kwijtraakte, nadat hem 55 miljoen dollar was beloofd.