Europol doet steeds actiever mee aan een Amerikaans initiatief om de verkoop van nep- en namaakproducten van bekende merken aan te pakken via registrars. In een enorme actie zijn 690 domeinnamen in beslag genomen van webshops met dubieuze namaakspullen, waarvan 393 in Europa en 297 in de VS, meldt Europol.

Omstreden methode

Het gaat om domeinen in Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Denenmarken, Hongarije, Roemenië en Spanje. De actie is onderdeel van “Operation In Our Sites”, een Amerikaans offensief tegen de online handel in counterfeitproducten en andere auteursrechtinbreuk. De methode van domeinnamen afpakken is omstreden.

Deze operatie loopt al sinds 2010 onder leiding van het U.S. Immigration and Customs Enforcement's (ICE) van het departlement van Homeland Security. Sinds die tijd zijn er ruim 2500 domeinen in beslag genomen, die een prominente melding tonen.

Eerder dit jaar haalde Europol ook al honderden sites neer. De laatste actie is bedoeld om het web voor het drukke kerstseizoen schoon te vegen van merkpiraten.