De politie kwam onder meer in actie in België, Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten werd de actie voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden vanwege Cyber Monday, de dag waarmee de Amerikanen het begin van het winkelseizoen op het internet openen. Met oog op die maandlange kooplust in de Verenigde Staten duiken de illegale webshops massaal op.

Meeste neergehaalde websites in de VS

Project Cyber Monday 3 haalde 101 websites neer, die onder meer petjes, shirts en andere zaken verkochten van populaire Amerikaanse sportclubs. Project Transatlantic was gericht op websites in Europa, en dan met name met de extensies .eu, .be, .dk, .fr, .ro en .uk. Dat resulteerde in 31 neergehaalde websites.

Niet alleen websites zijn neergehaald, de politie achterhaalde tevens PayPal-accounts die verbonden waren aan de illegale webshops. Die accounts worden nu in beslag genomen. Volgens de opsporingsautoriteiten is er meer dan 175.000 dollar via die accounts gegaan. eBay, de eigenaar van PayPal, zegt volledig en actief mee te werken aan de politieoperatie.

'Een gevecht dat moet worden gewonnen'

“Dit is geen Amerikaans probleem, maar een wereldwijde en het is een gevecht dat we moeten winnen", zegt directeur John Morton van de US Immigration and Custom Enforcements (ICE), dat de operatie leidde. De ICE kreeg de websites in het vizier na tips van merkenrechthouders. Europol werkt sinds dit jaar samen met ICE in de aanpak van merkenrechtschendingen. “Diefstal van intellectueel eigendom is niet onschuldig en kan serieuze veiligheids- en gezondheidsproblemen veroorzaken", zegt Rob Wainwright, directeur van Interpol.

De Amerikanen zeggen sinds juni 2010, toen Operation In Our Sites (IOS) begon, 1630 websites te hebben neergehaald. De huidige actie is onderdeel van die voortdurende operatie tegen websites die namaakspullen verkopen.