Terwijl staatssecretaris Teeven tot twee keer toe weigert om de Tweede kamer inzicht te geven in hoe vaak politie en justitie chats, DM's, zoeklogs en andere privacygevoelige gegevens opvraagt bij internetdiensten als Google, Microsoft, Facebook en Twitter, doet het Limburgse korps minder geheimzinnig.

164 Hyves- en Hotmail-vorderingen

Het korps Zuid-Limburg heeft namelijk de afgelopen drie jaar 164 keer bij Microsoft en Hyves gegevens gevorderd van gebruikers. Dat blijkt uit het antwoord van het korps op een WOB-verzoek van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) (zie ook document beneden).

De geopenbaarde lijst betreft alleen vorderingen bij Microsoft (gerelateerd aan Hotmail- en Live-accounts) en Hyves. Vorderingen aan bijvoorbeeld Google of Facebook ontbreken, en de lijst is dan ook waarschijnlijk niet compleet, constateert Simone Halink van BOF. “Het lijkt ons niet aannemelijk dat die diensten helemaal niet zijn bevraagd", aldus Halink tegenover Webwereld.

Geen grond voor geheimzinnigheid

Maar belangrijker is dat Limburg überhaupt gehoor heeft gegeven aan het WOB-verzoek, terwijl andere korpsen, het OM en het Ministerie van veiligheid en Justitie categorisch weigeren.

“Het feit dat Limburg deze statistieken openbaar heeft gemaakt is voor ons een directe aanwijzing dat publicatie van deze gegevens het belang van opsporingsonderzoeken niet schaadt. De motivering van Teeven om dit geheim te houden is dan ook onbegrijpelijk", aldus Halink.

Bezwaar tegen WOB-weigering

BoF voert daarom momenteel een bezwaarprocedure om alsnog de vorderingen van andere korpsen bij sociale netwerken en webmailaanbieders boven tafel te krijgen.

Politie Limburg Vordert Hyves en Hotmail