De politie Amsterdam-Amstelland begon in maart met de gsm-bom. Naar gestolen mobiele telefoons worden onophoudelijk sms-berichten gestuurd met de tekst: 'Deze gsm is gestolen. Kopen of verkopen is strafbaar. Lever deze gsm in bij de politie'. De actie leidde tot een merkbare daling van het aantal gestolen mobiele telefoons, en werd daarom genomineerd voor de Hein Roethof-prijs die op 29 oktober uitgereikt wordt.

Maar als gevolg van een wetswijziging heeft de politie de 'gsm-bom' moeten staken, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse politie. De officier van justitie kan door de wetswijziging alleen nog een verzoek aan KPN indienen om de benodigde gegevens af te staan. Eerder werden deze gegevens gevorderd.

Het gaat hierbij om het unieke IMEI-nummer waarvan elke mobiele telefoon is voorzien. Op dit nummer liet de Amsterdamse politie zijn gsm-bom los. Hiermee werd voorkomen dat de gebruiker van een gestolen mobiele telefoon door simpelweg de sim-kaart te vervangen het 'bombardement' kon ontlopen.

De wetswijziging gaf KPN de mogelijkheid de medewerking stop te zetten en het telecomconcern heeft uit kostenoverwegingen van die mogelijkheid gebruik gemaakt. De Amsterdamse politie mag nog maar een vijftal mobiele telefoons per dag aanhoudend met sms-berichten, die de politie volgens de woordvoerster overigens zelf betaalde, bestoken.

De politie heeft volgende week een gesprek met KPN om uit de impasse te geraken. De woordvoerster verwacht dat de partijen een oplossing vinden. "Ik kan me niet voorstellen dat zo'n succesvolle actie puur op de kosten stukloopt."