De NYPC heeft een nieuwe opsporingseenheid opgericht die op sites als Twitter en Facebook inwoners opspoort die schrijven over criminele plannen of daden. De eenheid richt zich onder meer op illegale huisfeesten en confrontaties tussen criminele bendes, meldt de New York Daily News.

Het nut van social media voor zowel criminelen als de politie werd deze week nog duidelijk tijdens de rellen in Londen en andere Britse steden. Net als andere communicatiemiddelen gebruiken ook boeven deze online netwerken voor overleg en om elkaar te waarschuwen.

Pochen

Het hoofd van het nieuwe New Yorkse politieteam is een 23-jarige politieman, die eerder kritische informatie over een serie schietpartijen haalde uit social media-berichten waarin bendeleden over hun daden opschepten. Hij werd daarna gepromoveerd. Het komt volgens de New Yorkse politie regelmatig voor dat misdadigers op internet pochen over hun acties. Een van de zes verdachten van de moord op een 18-jarige homo in maart heeft erover volgens de politie op Facebook opgeschept.

Bovendien trekken oproepen via Facebook en Twitter regelmatig binnen enkele uren menigten van honderden mensen. Dat gebeurde onder meer na de dood van een scholier in de wijk Queens in mei. De New Yorkse politie nam daarna het besluit om dit soort berichten voortaan structureel te monitoren.

Nederland

Nederlandse politiekorpsen hebben nog geen vergelijkbare teams, maar zetten ook al langer social media in bij de opsporing. In februari werd bijvoorbeeld met hulp van twitteraars al een verdachte van een overval op een juwelier in Dieren opgepakt. Ook zijn eerder al enkele Nederlandse gebruikers van Twitter en Hyves opgepakt vanwege het versturen van dreigingen met geweld. Het gaat daarbij vaak om minderjarigen.