Dat er op Tor dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, is de Nederlandse politie inmiddels ook opgevallen. Afgelopen zomer zijn de politie en het Openbaar Ministerie (OM) van Amsterdam een onderzoek begonnen naar betalingen in bitcoins op Tor. "Politie en OM wilden onderzoeken of het mogelijk is illegale producten via het TOR-netwerk aan te schaffen", laat het vrijdagmiddag via een persbericht weten.

"Het onderzoeksteam kwam via het TOR-netwerk op een 'ondergrondse website' waar vuurwapens werden aangeboden", vervolgt de politie. De sterke arm der wet bestelde daar vervolgens een semi-automatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer. Bij de aankoop werd van een alias gebruikgemaakt, het vuurwapen werd vervolgens met bitcoins betaald. Daarbij werd de betaling overgemaakt naar een zogenoemde derdenrekening, waardoor de leverancier meende anoniem te kunnen opereren. "Door met bitcoins te betalen - in feite een vorm van elektronisch geld - lijkt het mogelijk anoniem geld over te maken van de ene partij naar de andere", merkt de hermandad scherp op.

Boef in de kraag gevat

Na het binnenkomen van de bestelde goederen, die verstopt waren in een verpakking van een dvd-speler, kon de politie mede dankzij samenwerking met de Amerikaanse justitie een 25-jarige Amerikaan aanhouden. De man is gearresteerd voor illegale wapenexport.

Het wapen, een MAC 11, was verstopt in een dvd-speler die zonder problemen door de douane van Schiphol kwam.