De 17.000 personen die het bericht ontvingen, waren aanwezig tijdens de wedstrijd Feyenoord - Ajax in de Kuip in Rotterdam. In het tekstbericht staat: "Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking. Zie www.politie-rijnmond.nl." Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) toetst de rechtmatigheid van deze actie.

De politie benadrukt alleen de telefoonnummers te hebben en geen persoonlijke gegevens. Voorheen richtte het onderzoek zich op de harde kern van relschoppers. Nu is justitie op zoek naar de handlangers die de groep opjutten en stenen aanreikten om te gooien.

Het CBP is al een onderzoek gestart naar de rechtmatigheid van het online plaatsen van foto's van hooligans. In totaal gaat het om 250 foto's, waarvan het CBP zich afvraagt of het doel deze middelen heiligt.

De politie zet steeds vaker multimediale technieken in om de relschoppers op te sporen. Eind mei werden al foto's van relschoppers rond Feyenoord - Ajax, die niet in het televisieprogramma Opsporing Verzocht getoond konden worden, online gezet. De belangstelling was zo groot dat de site moeilijk bereikbaar was.