De unit interceptie van de politie heeft vorig jaar 40 telefoontaps, 20 internettaps en 1 e-mailtap gezet bij klanten van XS4ALL. 19 keer moest de isp verkeersgegevens (metadata van communicatie) ophoesten.

Dat meldt de provider in zijn tweede transparantierapport. Vorig jaar riep XS4ALL bij het eerste rapport andere isp's op om ook tapcijfers te publiceren. Maar het bleef oorverdovend stil, ook al zijn er juridisch geen bezwaren, taps van de geheime diensten uitgezonderd.

Vodafone: geen NL tapcijfers

Deze week kwam Vodafone Group overigens wel met een uitgebreid rapport over tappen. Maar uitgerekend de Nederlandse tak besloot geen cijfers bekend te maken. Die plicht rust primair bij de overheid, vindt Vodafone.

De regering maakt na zware politieke druk sinds een aantal jaar summiere tapcijfers bekend, maar die zijn niet uitgesplitst naar provider. Duidelijk is ook dat het gros van de tienduizenden taps gaat om mobiele telefoons. Wat al jaren opvalt is dat Nederland relatief zeer veel taps zet, en dat aantal groeit nog steeds: