Dat het omstreden politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) aan alle kanten rammelt is inmiddels gemeengoed. Maar de ict-dienst van de politie, vtsPN, is in 2008, vóór de landelijke invoer van het ‘nieuwe’ systeem, reeds gewaarschuwd dat migratie een tikkende tijdbom was. Desondanks is de uitrol doorgezet, met storingen en een slakketraag systeem tot gevolg.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport waarover tv-programma EenVandaag beschikt. Dat onderzoek werd gedaan door de Software Improvement Group (SIG) in opdracht van vtsPN, vóór de geplande integratie van de verschillende invoersystemen die tot dan toe bestonden. Met BVH worden alle handelingen van politiebeambten vastgelegd, zoals processen verbaal, verhoren en observaties.

Slecht systeem

De conclusies liegen er niet om: BVH is een doos van Pandora. “Het BVH project kent als risico’s dat de installatie, het beheer, en het onderhoud van het BVH systeem bijzonder kostbaar en arbeidsintensief zijn. […] Het systeem als geheel is van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar. De belangrijkste zwakte is de algehele architectuur met verouderde technologie in het centrum en hoge diversiteit in satellietonderdelen en koppelingen.”

Het nieuwe BVH was namelijk helemaal niet nieuw. Het bestaat uit systemen die al in gebruik waren. Die zijn in elkaar geschoven waardoor de complexiteit explodeerde. Zo maakt BVH gebruik van meer dan 10 verschillende protocollen en programmeertalen, zoals Java, C#, ASP.Net en SQL.

Chaos troef

Verder constateerde SIG dat de kwaliteit van de softwareontwikkeling matig is, overzichtsdocumentatie ontbreekt, dat er een gebrek is aan regie en coördinatie, en gestroomlijnd versiebeheer.

Maar ondanks deze ernstige waarschuwingen zette de politietop de migratie door, met alle gevolgen van dien. Sinds vorig jaar werd de BVH-ramp steeds duidelijker. Er waren langdurige storingen, agenten klaagden steen en been over het trage en ingewikkelde systeem. Sterker nog, veel handelingen die voorheen werden gedocumenteerd werden nu niet meer ingevoerd, waardoor de politiestatistieken onbetrouwbaar zijn geworden. De crisis leek eind januari 2010 compleet.

Kamer eist rollende koppen

De Tweede Kamer is verbolgen over het nieuws. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis kan het bijna niet geloven en PVV-lid Hero Brinkman eist dat er ‘petten gaan rollen’.

Ook volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak moeten er koppen rollen bij de politietop. “De korpschefs hebben de waarschuwingen van experts in de wind geslagen en het slechte en dure computersysteem toch ingevoerd. Uit onderzoek van de SP bleek eerder dat 90 procent van de agenten geen vertrouwen heeft in dit systeem en er ook niet mee kan werken.”

Van Raak: “Honderden miljoenen euro zijn weggegooid, agenten hebben jarenlang hun werk niet goed kunnen doen. Het is nog maar zeer de vraag of de criminaliteitscijfers van de afgelopen jaren werkelijk kloppen. Willens en wetens een slecht computersysteem invoeren, honderden miljoenen euro weggooien en dan de agenten de schuld geven, ik noem dit bestuurlijke corruptie.”

sitestat