Opsporingsdiensten hebben soms geen benul welke internetorganisatie over welke gegevens beschikt. Zo ontvangt RIPE NCC, de Europese uitgever van IP-adressen, met enige regelmaat vorderingen voor personen achter IP-adressen. RIPE geeft echter alleen hele blokken IP-adressen uit aan isp’s, en alleen die weten welke abonnee op een gegeven moment wel IP gebruikt.

In totaal heeft RIPE in 2012 21 vorderingen voor gegevens ontvangen, maar ze allemaal afgewezen, blijkt uit het transparantierapport van de organisatie. Naast informatie die RIPE niet heeft, wordt er ook gevraagd naar reeds publiek toegankelijke informatie, zoals gegevens uit de RIPE database. De Amerikanen verzonden de meeste vorderingen aan RIPE. Drie van de buitenlandse vorderingen hadden ook helemaal geen Nederlandse bevel, terwijl RIPE in Nederland gevestigd is.

Rechtszaak over IP-bevriezing

Vorig jaar sleepte RIPE de Nederlandse Staat voor de rechter, nadat het was gedwongen om vier blokken IP-adressen te bevriezen tijdens de aanpak van de wijdverspreide malware DNSChanger. RIPE voldeed aan het dwangbevel, maar stapte naar de rechter, omdat het OM zijn boekje te buiten was gegaan door te dreigen de hele administratie van RIPE in beslag te nemen. De rechter vond de argumenten van RIPE echter te vaag en verklaarde de organisatie niet-ontvankelijk. RIPE ontdooide trouwens op eigen houtje weer de IP-blokken. Het OM nam daar verder geen actie meer op.

Steeds meer internetbedrijven openbaren het aantal vorderingen van opsporingsdiensten. Recentelijk publiceerde XS4ALL een rapport, eerder al Leaseweb. In de VS heeft vooral Google deze trend aangejaagd, die werd gevolgd door bedrijven als Microsoft en Twitter.