De overgang van het oude Novell-systeem naar Google Apps gaat bij de gemeente Los Angeles minder makkelijk en snel dan werd verwacht, schrijft ict-nieuwssite Zdnet. De vertraging heeft grotendeels te maken met beveiligingszorgen over de systemen van het politiekorps in de stad, de LAPD.

Google miste eerder de deadline van 30 juni om alle 34 duizend ambtenaren in Los Angeles van Novell Groupwise over te krijgen op Google Apps.

Politiesystemen

De LAPD moet voldoen aan allerlei security-eisen van het Californische ministerie van Justitie rond data-encryptie, scheiden van opslagen gegevens van de rest van de Google-systemen en het screenen van Google-medewerkers die toegang tot informatie van het politiekorps hebben. Ook ondervonden politie-medewerkers recent 'onacceptabele' vertraging in de ontvangst van e-mail en Blackberry-pushberichten via de Google-systemen.

Kosten

De gemeenteraad van de Californische metropool kreeg van Google te horen dat de vertraagde invoering zo'n 100.000 dollar kan kosten. Google zal die kosten voor zijn rekening nemen. De overgang pakt wel goedkoper uit dan gedacht. Eerder schatte Google de kosten van de overgang op 400 duizend dollar, maar nu stelt het bedrijf dat het rond de 135 duizend zal zijn. Los Angeles denkt miljoenen dollars te besparen met de overstap naar Google Apps.

Tot nu toe zijn 10 duizend van de 34 duizend ambtenaren overgegaan op Google's diensten. Nog eens zesduizend volgen medio augustus. De LAPD heeft 13 duizend medewerkers.

Vijf jaar

Het contract met Los Angeles heeft een looptijd van vijf jaar en vertegenwoordigt een waarde van 7,2 miljoen dollar. Computer Sciences Corporation (CSC) mag de support voor Google Apps leveren en zal de gemeente ook helpen bij de migratie en training.

Eind 2009 startte Los Angeles met de overgang naar Google Apps. In oktober 2009 koos de gemeenteraad van Los Angeles unaniem voor Google uit een groot aantal potentiële leveranciers, waaronder Microsoft.

Microsoft

Extra wrang voor Microsoft was toen dat een deel van het Google Apps-contract betaald wordt uit een schikking die Microsoft in 2006 trof met onder meer Los Angeles, na klachten over machtsmisbruik.

Naast de gemeente Los Angeles zijn onder meer ook de Britse zakelijke dienstverlener Rentokil (35.000 medewerkers) en biotechnologiebedrijf Genentech (12.000 medewerkers) bekende klanten van Google Apps. Eerder al besloten de steden Washington D.C. en Orlando (Florida) over te gaan op de diensten van Google.