Op veroordeeldengezocht.nl zet de politie Amsterdam-Amstelland foto's en gegevens van veroordeelden die nog minimaal 90 dagen gevangenisstraf moeten uitzitten. Via een tipformulier kan direct de politie geïnformeerd worden. Korpschef Welten presenteerde de site tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Ernstig vergrijp

Voorwaarde om op de site te komen is dat de veroordeelde een ernstig vergrijp heeft begaan waar minstens 8 jaar gevangenisstraf op staat. Hiernaast moet de politie eerst andere opsporingsmethoden hebben toegepast.

De proefsite die maandag startte telt vooralsnog 42 veroordeelden waarvan slechts een aantal met foto, maar dit worden er volgens Welten de komende tijd meer. Bij succes komen er op veroordeeldengezocht.nl voortvluchtigen uit het hele land te staan.

Meerdere sites

De politie heeft meerdere tactieken waarbij burgers wordt gevraagd te helpen met het opsporen van criminelen. Op overvallersgezocht.nl staan beelden van overvallen in de regio Amsterdam Amstelland. Hiernaast is er de site boevenvangen.nl, waar foto's en camerabeelden van criminelen te zien zijn.

In 2005 startte in Amsterdam-Amstelland een site met daarop foto's van daders van lichte vergrijpen. Deze site is inmiddels offline.

Burgerfoto's

Maar de politie hanteert ook meer omstreden methoden om burgers bij criminaliteitsbestrijding te betrekken. In de Amsterdamse wijk Oostenburg heeft de wijkagent opgeroepen om foto's te maken van verdachte personen en deze door te sturen, schrijft De Telegraaf.