Dat wordt duidelijk uit een rondgang van Webwereld langs politieke partijen en Bits of Freedom om een reactie te krijgen op het nieuws dat klanten niet onder prijsdruk privacy hoeven op te geven bij de OV-chipkaart. De politiek eist opheldering.

'Ronduit belachelijk'

“Dit is ronduit belachelijk. Zo is het mij ook nooit verteld”, briest VVD-kamerlid Charlie Aptroot tegenover Webwereld. Hij ergert zich al langer aan de drang om alles maar te registreren. Nu blijkt dat het OV-chipsysteem bijhoudt waar Nederlanders zich bevinden, terwijl dat voor betalingsdoeleinden niet nodig is, is de grens bereikt. “Kijk, dat je reisgegevens 1 tot 2 maanden bewaart voor de financiële afwikkeling is logisch, maar daar is bij abonnementen geen sprake van.”

Aptroot zegt zich van harte aan te sluiten bij zijn SP-collega Emile Roemer, die van plan is vragen aan de staatssecretaris te stellen. “Mocht dat niet duidelijk worden dan moet er in een debat maar opheldering komen”, vertelt hij aan Webwereld. Beide politici zeggen ook niet in te zien, waarom die informatie zeven jaar bewaard moet blijven.

Onduidelijkheid troef

“Ik wist niet dat dit zo was”, zegt CDA-kamerlid Jan Mastwijk. Hij wil nu vooral weten of het juridisch wel mogelijk is om mensen met een abonnement te bekeuren. Ook hem stond dit beleid niet voor ogen toen hij zich achter de OV-chipkaart schaarde.

Voor hem moet duidelijk worden of daarbij eventuele verdeling van abonnementsgelden een rol gaan spelen. Dit blijkt overigens niet uit documenten en ook Mastwijk zegt daar niet eerder iets over gehoord te hebben. Ook hij wil over deze opslag van gegevens vragen aan de staatssecretaris stellen.

Big Brother

“Kijk dit gaat natuurlijk veel te ver”, legt Roemer uit. “Om die chipkaart te gebruiken, hoef je abonnementshouders echt niet op naam te registreren. Dit is echt onnodig opslaan van gegevens, ofwel Big Brother is watching you.”

De digitale burgerrechtebeweging Bits of Freedom heeft dezelfde bezwaren. "Ook abonnementshouders snappen niet waarom hun reisgegevens precies worden bijgehouden, en vragen zich af of dit wel mag”, vertelt directeur Ot van Dalen. “Die twijfel is terecht. Die registratie is niet alleen onnodig, maar uit de stukken blijkt dat dit ook in strijd is met eerder door het CBP gestelde eisen.”

Jaarkaart geweigerd

Kamerleden kunnen een eerste klas OV-jaarkaart krijgen, maar Aptroot heeft voor de eer bedankt. “Ik heb een blanco OV-chipkaart waarmee ik reis”, legt hij uit. Voor hem is het een principiële kwestie dat niet wordt geregistreerd waar hij allemaal reist. Daarom verzet hij zich ook fel tegen de kilometerprijs voor automobilisten. Ook het bewaren van de OV-reisgegevens voor zeven jaar bestempelt hij als “compleet belachelijk”.

Voor Bits of Freedom is het tijd een heroverweging op het systeem uit te voeren, stelt Van Dalen: “Het is niet acceptabel dat de maatschappelijke onrust over dit dossier continu wordt genegeerd. Dit is nog een reden om de OV-chipkaart grondig op de schop te nemen.”

PvdA-kamerlid Roefs reageerde niet op een verzoek om commentaar.