De Democraten hadden een wetsvoorstel ingediend waarmee de neutraliteit van internet gewaarborgd zou worden. Telecom- en breedbandaanbieders zouden volgens dat voorstel geen partijen mogen voortrekken.

"De toekomstige Sergey Brins en toekomstige Marc Andreessens van Netscape en Google moeten belasting gaan betalen aan breedbandaanbieders", stelt indiener van het wetsvoorstel Ed Markey. Hij waarschuwt dat de stemming 'internet voor eeuwig veranderd heeft'.

Van de 421 leden van het Huis stemden er 269 tegen, waardoor dit voorstel het niet heeft gehaald. Dit tot ergernis van bedrijven als Amazon, Google en Ebay die al maanden lobbyen voor het wetsvoorstel, zo meldt Cnet.

De bedrijven zijn bang dat zij zonder een dergelijke wet moeten gaan betalen aan internetaanbieders om bereikbaar te blijven voor gebruikers.

Overheidsregulering

Volgens het principe van neutraliteit van internet moet elke internetsite hetzelfde behandeld worden. Zonder deze neutraliteit kan een internetaanbieder bepalen dat de zoekmachine van Yahoo veel beter bereikbaar is dan de zoekmachine van bijvoorbeeld Google.

Tegenstanders van het wetsvoorstel zijn simpelweg tegen regulering van internet en niet zozeer tegen neutraliteit van internet. "We verschillen van mening over hoe we neutraliteit moeten bewaken", aldus Republikein Lamar Smith. "Ik verzoek mijn collega's met klem om overheidsregulering van internet te verwerpen."