Bart Tommelein, senator van de Vlaamstalige partij Open Vld, is verbaasd over een recent auteursrechtenplan van auteursrechtenorganisatie Sabam. Sabam wil een wet die providers dwingt tot een downloadbijdrage.

Bovendien wil Sabam providers laten onderhandelen over de hoogte van de bijdrage met de rechthebbenden, een zogeheten collectief akkoord. "Zo verloopt het al jaren met de kabelmaatschappijen. Eigenlijk gaat het om hetzelfde principe. Op de kabel injecteren mediabedrijven eveneens creatieve inhoud in een netwerk. Waarom zou er dan een verschil zijn tussen kabelmaatschappijen en providers?", liet Sabam onlangs weten.

Volgens politicus Tommelein is in EU-regelgeving vastgelegd dat providers niet aansprakelijk zijn voor het verhandelen van werken. Hij is dan ook faliekant tegen het voorstel. "Men kan dan ook moeilijk verwachten van de Belgische wetgever dat hij ingaat tegen de Europese regelgeving", zegt hij in de Belgische media.

Oneerlijk

Naast onwettelijk vindt Tommelein het Sabam-voorstel ook oneerlijk omdat alle internetgebruikers zouden moeten opdraaien voor het illegaal kopieergedrag van enkelen. "Het hoeft immers geen betoog dat de providers deze extra kost zullen doorschuiven naar de eindgebruiker."

Sabam besefte bij de presentatie van het voorstel al dat de organisatie zich op juridisch glad ijs begeeft. "Volgens de Europese richtlijn zijn providers niet aansprakelijk voor de inhoud op hun netwerk als ze zich passief opstellen. We denken dat die zienswijze achterhaald is. De verspreiding van beschermde content heeft zo'n vlucht genomen dat men bezwaarlijk nog van een passieve opstelling kan spreken."

Vrijwillige heffing

Terwijl het Belgische Sabam pleit voor een regeling waar alle internetgebruikers aan betalen, opteert Buma/Stemra in Nederland een vrijwillige downloadheffing. De muziekrechtenorganisatie wil down- én uploaden toestaan door via internetproviders 5 á 10 euro per maand licentiegeld te vragen per deelnemer.