In Groot-Brittannië is grote politieke en maatschappelijke commotie ontstaan na de onthulling dat overheidsdiensten twee cd-roms met daarop zeer privacygevoelige informatie van 25 miljoen burgers in de interne post zijn kwijtgeraakt. De chef van de belastingdienst is reeds afgetreden en de minister ligt onder vuur. Dat meldt de BBC.

Het gaat om twee cd-roms met naam, adres, leeftijd, verzekerings- en bankgegevens van 25 miljoen burgers, van belang voor de uitkeringen van de kinderbijslag. De toegang tot de bestanden is wachtwoordbeschermd, maar de data zelf niet versleuteld.

Het pakketje werd enkele weken geleden verstuurd door de belastingdienst, maar is nooit aangekomen. De post was niet geregistreerd of aangetekend. Een woordvoerder van TNT, de thuisvervoerder van de Britse belastingdienst, stelt dan ook dat het onmogelijk is na te gaan of het pakket überhaupt is verzonden of waar het is gestrand.

Ongeschikt

Het verlies werd pas drie weken later gemeld aan het Ministerie van Financiën. Een intensieve zoektocht naar de schijfjes leverde vervolgens niets op. Minister van Financiën Alister Darling ging begin deze week voor het Britse parlement al diep door het stof met excuses en de belofte van een grondig onderzoek. Hij riep alle Britten op, de komende tijd hun bankrekeningen goed in de gaten te houden. De Conservatieven vragen zich echter openlijk af of Darling 'nog wel geschikt is voor zijn baan'.

In Nederland werd deze week bekend dat defensie per ongeluk de namen van duizenden marinemedewerkers, waaronder mariniers gestationeerd op de Antillen, op een website had gezet. Alhoewel het bestand is verwijderd, zijn delen van de namenlijst nog steeds in het geheugen van zoekmachines te vinden.