David Schwindt presenteert zijn door een bevriende developer ontwikkelde software volgende maand op een politiecongres in Chicago. Hij bedacht een USB-stick met antennefunctie waarop software staat die naar MAC-adressen in de directe omgeving speurt en deze koppelt aan een database met bekende gestolen goederen. Op die manieren moeten gestolen smartphones, tablets en laptops sneller terug te vinden zijn.

De agent, 14 jaar in dienst bij het corps, noemt zijn software L8NT. Dit staat voor latente analyse van 802.11 netwerkverkeer. De software is bedoeld voor de inzet bij grote zaken en niet zozeer voor het oplossen van straatroof en vermissing na verlies van een toestel. Patrouillerende agenten kunnen de stick in het computersysteem van de dienstauto pluggen.

'Geen sniffer'

MAC-adressen zijn uniek voor apparaten die met een IP-netwerk kunnen verbinden. Hoewel het technisch mogelijk is dat L8NT netwerkverkeer onderzoekt, bezweert Schwindt dat de software dat niet gaat doen. "Pakketjes worden genegeerd. We hebben geen idee aan wie een apparaat toebehoort."

Tevens moet opgemerkt worden dat handige computergebruikers MAC-adressen ook kunnen spoofen, terwijl Apple iOS-apparaten vanaf versie 8 van het OS voor een random MAC-adres kiezen.