Tijdens de chatsessie verzekerde de agent zich ervan of het kind oraal kon bevredigen en beloofde hij allerhande seksuele handelingen bij haar te verrichten. Ook bood hij haar aan de kosten van een treinkaartje naar Scheveningen te vergoeden.

Het meisje bleek echter geen meisje te zijn, maar een volwassen man en na confrontatie verbrak de agent de verbinding op de chatsessie. Uiteindelijk is hij wel met zijn handelen geconfronteerd.

De onthulling, die in het televisieprogramma van misdaadjournalist Peter R. de Vries plaats vond, heeft ertoe geleid dat de betrokken diender vorige week 'wegens plichtsverzuim' op non-actief is gezet.

Ondertussen beweert de korpschef dat 'in overleg met de Officier van Justitie' een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar eventuele strafbare handelingen. De betrokken ambtenaar maakte zich in de uitzending daarover niet druk, omdat er geen seks met het meisje heeft plaatsgevonden.

Vingers

Zelfs als er strafbare feiten worden gevonden, hoeft dit niet automatisch tot vervolging te leiden. In het geval van Officier van Justitie Joost Tonino is na onderzoek uiteindelijk ook besloten het bezit van kinderporno een keertje door de vingers te zien.

Die beslissing was toen erg omstreden, omdat critici erop wezen dat de onderzoekend officier De Wit een direct collega van Tonino was. Uiteindelijk besloot een rechter dat vervolging inderdaad niet nodig was.