Met de technologie – door IBM Millipede genoemd – neemt Big Blue afstand van de gebruikelijke (magnetische of elektronische) manieren om gegevens op te slaan. Simpel gezegd is Millipede niets anders dan het slaan van putten in een stuk plastic.

Verschil met de ouderwetse ponskaarten, zoals die nog steeds in Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt, is dat die putten zeer minuscuul zijn. Met een diameter van slechts 10 nanometer (een miljoenste van een millimeter) zijn ze niet groter dan een molecuul.

Bovendien is het volgens IBM mogelijk het dunne plastic laagje honderdduizenden keren te schrijven en te herschrijven.

Op een stukje plastic van een vierkante inch (ongeveer een postzegel) past 1 terabit (duizend miljard bits of ruim 116 gigabytes) aan gegevens. IBM ziet de in Zwitserland ontwikkelde technologie als alternatief voor het huidige flash-geheugen, zoals dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in mobiele telefoons, handhelds en mp3-spelers.

Tegen eind 2005 zou het plastic geheugen het silicium geheugen kunnen vervangen, denkt IBM. Concrete plannen om Millipede commercieel op de markt te brengen, zijn er echter nog niet.