Een groep muzikanten wil dat de Britse overheid stappen onderneemt om providers, zoekmachines en adverteerders te dwingen illegale downloadsites te weren. De krant The Telegraph publiceert een brief met deze oproep die gericht is aan de Britse premier David Cameron. Onder meer Pete Townshend, Lord Lloyd-Webber, Robert Plant en Simon Cowell hebben het schrijven ondertekend.

Strenger aanpakken

“Providers, zoekmachines en adverteerders moeten hun steentje bijdragen om consumenten en artiesten te beschermen tegen illegale sites", staat in de brief te lezen. De groep verwijst naar de mogelijkheden die de wet Digital Economy Act 2010 biedt.

De wet is bedoeld om copyrightschending strenger aan te pakken en zo kunnen providers eenvoudiger gedwongen worden om sites te blokkeren. De Digital Economy Act is omstreden omdat het volgens tegenstanders censuur in de hand werkt en burgers hun spreekrecht zou ontnemen. De wet biedt onder meer de mogelijkheid om de internetverbinding van recidivisten af te sluiten

Downloadsites niet rendabel

Zoekreus Google ontkent piraterij in de hand te werken. Elke maand verwijdert het bedrijf honderdduizenden resultaten naar materiaal dat de rechten van copyrightbezitters schendt. De Britse beleidsmanager Theo Bertram van Google wijst er in een blogpost op dat onderzoek aantoont dat de grotere toegankelijkheid van legaal materiaal ervoor zorgt dat de vraag naar illegale downloads daalt.

Het zoekbedrijf denkt dan ook niet dat “blokkades en filters die burgervrijheden aantasten" de oplossing zijn, maar dat piraterij in de portemonnee moet worden aangepakt. Als adverteerders en copyrighthouders beter samenwerken zijn illegale downloadsites volgens Bertram niet rendabel. Hij pleit daarom voor een bredere samenwerking van betalingsinstituten en adverteerders met copyrighthouders.