De tien populairste Facebook-applicaties sturen privégegevens, zoals user id’s van hun gebruikers en in sommige gevallen ook van hun vrienden, door naar adverteerders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wall Street Journal. Onder de tien applicaties die de user id doorstuurt zit ook FarmVille, met meer dan 62 miljoen actieve gebruikers veruit de populairste applicatie. In totaal worden de gegevens naar 25 partijen doorgestuurd.

Eenvoudig op te zoeken

Met de user id is het relatief eenvoudig om persoonsgegevens op te zoeken. Die id is namelijk het 8- of 9-cijferige getal dat aan het eind van een standaard Facebook-url staat.

Volgens de Wall Street Journal heeft het bedrijf Rapleaf, dat persoonsgegevens op internet verzamelt, de informatie die de applicaties doorsturen zelfs aan hun eigen database met persoonsgegevens gekoppeld. Met Rapleaf is het mogelijk om gegevens als naam, leeftijd en sociale netwerken waarin iemand aanwezig is op te zoeken.

Volgens Rapleaf zelf werden de id’s van Facebook-

accounts slechts per ongeluk doorgestuurd en kwamen zij gewoon met de standaard http refferer-header mee. Volgens het Amerikaanse bedrijf sturen zij inmiddels geen user id’s meer door naar advertentiebedrijven.

Drastisch beperken

Met de praktijken overtreden de app-makers de privacyregels van Facebook. Toch lijkt Facebook technisch gezien nog niets te ondernemen tegenover de dataverzamelaars. In een reactie aan CNET laat een woordvoerder van het sociale netwerk weten dat zij momenteel bezig zijn om de openbaarmaking van gebruikersgegevens drastisch te beperken. Volgens de woordvoerder moeten techniek en een strenge handhaving van de regels dat bewerkstelligen.

Grootste prioriteit

Dat Facebook nog niets ondernomen zou hebben tegen apps die data lekken is opmerkelijk. Gisteren vertelde market development directrice Randi Zuckerberg nog dat het bewaken van privacy de grootste prioriteit van het sociale netwerk is. De zus van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg had het daarbij echter wel met name over het beschermen van gegevens voor andere Facebookgebruikers en voor overheden terwijl zij niets vertelde over adverteerders en applicatieontwikkelaars.

Het sociale netwerk kondigde eerder deze maand wel een aantal nieuwe features aan waarmee het mogelijk is om de privacy beter te beheren. Eén van die features is een dashboard waarmee gebruikers kunnen checken welke applicaties zij toegang hebben gegeven tot hun persoonlijke gegevens en wat die applicaties daarmee doen.

Versimpelde privacyinstellingen

Het is niet voor het eerst dat Facebook in opspraak komt wegens privacygebreken. Zo veranderde het bedrijf eind 2009 haar privacyinstellingen waardoor standaard alle informatie openbaar werd. Daarvoor werd Facebook twee maal aangeklaagd: Eén keer door privacyvoorvechters en één keer met een collectieve rechtszaak van individuele gebruikers.

Ook in Europa groeide het verzet tegen Facebook. De Duitse privacytoezichthouder nam in juli al juridische stappen tegen het sociale netwerk, twee maanden eerder sloot de Consumentenbond zich aan bij een verzet tegen Facebook. Mede door die protesten besloot Facebook de privacyinstellingen te versimpelen en kondigde het bedrijf eerder deze maand aan dat er meerdere opties kwamen om de privacy te controleren.