JVM-taal Groovy schiet omhoog in de populariteitsindex van Tiobe. Groovy is al een tijdje aan het klimmen in populariteit onder ontwikkelaars en voor het eerst breekt de taal in bij de top 20 die maandelijks wordt opgesteld.

De index laat zien hoe de populariteit van een programmeertaal zich verhoudt tot de vorige maand. Over het algemeen is het vrij rustig in de top 10, met C, Java en Objective-C steevast aan de top. Vorige maand stond Groovy nog op 53 en voor oktober komt de JVM-taal uit op nummer 18.

Groovy en Java

Groovy lijkt in veel opzichten op Java, maar heeft niet dezelfde elementen nodig in zijn syntax. De taal kan daarom met veel minder regels code toe en is daarmee een lichter alternatief voor Java. Groovy wordt gecompileerd naar een instructieset voor de Java Virtual Machine.

Verder heeft Groovy features die ontbreken bij Java, zoals zowel statische als dynamische typering – waarbij code op fouten wordt nagelopen vóór het gecompileerd wordt – en andere helpmodi die het programmeren efficiënter maken.

Bron: Tiobe