Volgens Gartner onstaat er in het vierde kwartaal van 2006 een tekort aan flashgeheugenchips van 5,8 procent. In het eerste kwartaal van 2007 bedraagt het tekort nog 2,6 procent. Oorzaak is de vlucht die draagbare mediaspelers nemen. In 2005 werden bijna 135 miljoen mp3-spelers verkocht en in 2006 gaan er naar verwachting zo'n 188 miljoen mp3-spelers over de toonbank, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Gartner.

De schaarste kan leiden tot een concurrentiestrijd tussen flashproducenten als Toshiba, Samsung en de onlangs gefuseerde bedrijven Micron Technology en Lexar Media. In Amerika sloot Intel in 2005 een overeenkomst met Micron om via een gezamenlijk bedrijf met de naam IM Flash Technologies de markt voor flashgeheugen te betreden.

Volgens onderzoeksanalist Joseph Unsworth van Gartner kan de aanstaande flash-schaarste nog groter worden als Apple een Ipod-versie lanceert met een grote geheugencapaciteit. Veel mediaspelers hebben al grote opslagruimtes, maar dit zijn apparaten met een harde schijf in plaats van flashgeheugen.

Flashgeheugen wordt steeds populairder, ook buiten de markt van mp3-spelers. Zo toonde Samsung op de Cebit-beurs in Hannover, afgelopen maart, een laptop met een hybride harde schijf van 32 gigabyte, in plaats van een traditionele harde schrijf.