Ubuntu is flink aan het stijgen als besturingssysteem op webservers. Het afgelopen jaar stoomde het OS op naar een totale 7 procent van de markt. Daarmee laat Ubuntu concurrerende Linux-systemen als SuSe, Fedora en RedHat achter zich, die zelfs met elkaar nog geen 7 procent hebben. Dat meldt The Register op basis van cijfers van internetonderzoeker W3Tech. Vorig jaar zat Ubuntu nog op 5,5 procent.

Ubuntu groeit het hardst

Daarmee bereikt Ubuntu voor het eerst de top 3 van meest gebruikte Linux-OS'en die op webservers draaien. De gratis distributie moet alleen nog in Debian en CentOS zijn meerdere erkennen. De bovenste drie zijn daarmee allemaal gratis varianten van Linux.

Debian is nog steeds de grote baas van de Linux-besturingssystemen. De 1.0-versie van het OS werd in 1996 vrijgegeven en diens fork Ubuntu volgde in 2004. The Register wijst erop dat Debian en CentOS nooit de explosieve groei hebben meegemaakt die Ubuntu momenteel doormaakt. Daarbij groeit Debian maar langzaam door en is het aandeel CentOS zelfs aan het afnemen.