In juli 2005 verscheen er een programma van de Nederlander Patrick Wildenborg online, dat seksscènes in Grand Theft Auto: San Andreas (GTA) van uitgever Take Two zichtbaar maakt. Aanvankelijk gaf de maker van GTA hackers de schuld van de aanwezigheid van het pornografische materiaal. Later bleek de content al aanwezig te zijn in het spel, maar dat deze niet toegankelijk is in onaangepaste versies van GTA.

Veel grote winkelketens weigerden daarna het spel in hun schappen te leggen. Dit is nu precies de reden voor de juridische stappen die door aandeelhouders worden genomen. Zij stellen namelijk inkomsten te zijn misgelopen als gevolg van het materiaal.

Twee advocatenkantoren uit New York treden op namens alle aandeelhouders die een aandeel hadden tussen het tijdstip van uitgeven van de game en de aankondiging van deze zogenoemde class action-zaak.

Eerder al leidde de commotie tot actie van de openbaar aanklager van Los Angeles. Ook eiste een belangengroep van Amerikaanse prostituees een boycot.