Malibu Media moet in een rechtszaak bewijzen dat de mensen achter de IP-adressen die het advocatenkantoor op de korrel heeft daadwerkelijk downloadpiraten zitten. Een Amerikaanse rechter grijpt het verweer van 5 beklaagden aan om de zaak nu eindelijk eens voor te laten komen zodat de rechtbank kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van copyrightschending.

Klacht is afpersing

Het bedrijf klaagt onbekende downloadpiraten aan wegens het downloaden van pornografische films. Mensen die een brief ontvangen van deze advocaten zijn geneigd om te schikken zodat hun interesse voor deze films niet in officiële documenten wordt opgenomen. Een Amerikaanse rechter stelde afgelopen zomer dat dit niets meer dan afpersing is.

Vijf van de aangeklaagde partijen in een massale rechtszaak tegen de vermeende piraten zijn in het geweer gekomen. Vier ervan hebben juridische bezwaren tegen de gang van zaken en een vijfde ontkent überhaupt BitTorrent te gebruiken. De rechter wil Malibu Media en de verdediging horen om te bepalen wat de argumenten zijn.

IP-adres aangeklaagd

De aangeklaagde partijen worden alleen met hun IP-adres vermeld. In het verleden gaven internetprovides klantgegevens af aan deze advocatenkantoren zodra ze een dwangbevel kregen. Maar ook daar is verandering in gekomen toen provider Comcast zich hiertegen verzette en de rechtbank de internetaanbieder gelijk gaf.

De rechter komt er op basis van de documenten niet uit. Een aantal beklaagden stelt dat de opsporingsmethode van het advocatenbureau niet deugt. Het vastleggen van een IP-adres waar een torrent via gedownload zou zijn hoeft volgens hen niet te betekenen dat de eigenaar van het adres degene is die BitTorrent gebruikt.

“De rechtbank kan geen uitspraak doen over substantiële punten op basis van deze tegenstrijdige documenten", schrijft de rechter. “Discovery en een rechtszaak zijn nodig om de waarheid te achterhalen."

Baylsons Order 20121003