Volgens Michael Stephenson, die de technologie dinsdagmorgen toelichtte op de RSA Conference 2006 in San Jose (Californië), werkt InfoCard als een soort 'portefeuille' waaruit verschillende 'kaarten' of identiteiten kunnen worden getrokken.

Volgens Stephenson levert de nieuwe technologie grote voordelen op: surfers hoeven geen persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers, telefoonnummers en wachtwoorden meer te onthouden. De gebruiker hoeft zich daarbij geen zorgen te maken over de veiligheid, aldus Stephenson. Alle gegevens zijn versleuteld.

Het in IE7 toegankelijke InfoCard is zowel in Windows Vista als Windows XP te gebruiken. De technologie wordt waarschijnlijk toegevoegd aan WinFX — de nieuwe set api's (application program interfaces) voor Vista.

Microsoft hoopt dat ontwikkelaars de nieuwe technologie gaan gebruiken bij de bouw van sites. InfoCard werkt namelijk alleen als sites in staat zijn de verstuurde gegevens te decoderen.

Passport

Enige jaren geleden kreeg Microsoft nog veel kritiek over zich heen door Passport te introduceren, een dienst die betaalgegevens en wachtwoorden van gebruikers centraal opsloeg op een Microsoft-server.

Bij InfoCard komt dit probleem niet voor: de dienst slaat persoonlijke gegevens lokaal op.