<p/>De commissarissen en een aantal grotere aandeelhouders van investeringsmaatschappij Newconomy willen Maurice de Hond vervangen door een financieel zwaargewicht die snel orde op zaken zal stellen, zo schrijft De Telegraaf op dinsdag.

De kritiek op Nederlands bekendste internetgoeroe is dat deze te veel de publiciteit zoekt zonder een heldere boodschap uit te dragen. Bovendien zou De Hond te gemakkelijk geld uitgeven waardoor het met de beursgang binnengehaalde kapitaal als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Met de koers van Newconomy is het dramatisch gesteld. Inmiddels is het aandeel slechts 2,50 euro waard. Ook dinsdag daalde de koers weer flink. De bodem van de kas zou inmiddels in zicht zijn.

Een acuut probleem voor Newconomy vormt verder oud Wish-eigenaar Jacob Pieterman die in mei zijn aandelen Newconomy wil verzilveren. Pieterman kreeg vorig jaar bij verkoop 875.000 aandelen in Newconomy waarbij hij de garantie kreeg dat deze tenminste 40 miljoen waard zou zijn. Hoe lager de koers van Newconomy, hoe meer het investeringsbedrijf straks in contanten of aandelen moet bijleggen. Een doorverkoop van Wish zou een mogelijkheid kunnen zijn.